Art of Decay

 

Roest (Fe2O3) is het materiaal dat ontstaat aan de oppervlakte van ijzer als gevolg van oxidatie, het reageren met zuurstof, wat kan worden versneld door de aanwezigheid van water. Het is een mengeling van ijzeroxide en hydroxylgroepen. Roesten is een veelgebruikte term voor een vorm van corrosie, meestal corrosie van staal.


IJzer wordt in natuurlijke staat gevonden in het erts hematiet als ijzeroxide. Metaalvormig ijzer heeft de neiging naar deze staat terug te keren wanneer het blootgesteld wordt aan lucht en water. Deze corrosie is te wijten aan de oxidatiereactie die plaatsvindt wanneer ijzermetaal terugkeert naar een energetische voorkeurstoestand. Hierbij komt energie vrij. Het roestproces kan voorgesteld worden in drie basisstappen:


    * de vorming van ijzer(II)-ionen uit het metaal

    * de vorming van hydroxylgroep-ionen

    * hun reactie samen, met de toevoeging van zuurstof


Wanneer staal in contact komt met water begint er een elektrochemisch proces. Aan het oppervlak wordt het ijzer geoxideerd tot ijzer(II):


    Fe → Fe2+ + 2e-


De elektronen die vrijkomen verplaatsen zich naar de uiteinden van de waterdruppel, waar er meer opgeloste zuurstof voorhanden is. Ze reduceren de zuurstof en het water tot hydroxylgroep-ionen:


    4e- + O2 + 2H2O → 4OH-


De hydroxide ionen reageren met de ijzer(II)-ionen en nog meer opgeloste zuurstof om ijzeroxide te vormen. Deze hydratatie is veranderlijk, maar de meest algemene vormen zijn:


    Fe2+ + 2OH- → Fe(OH)2

    4Fe(OH)2 + O2 → 2(Fe2O3.xH2O) + 2H2O


Roest is dus gehydrateerd ijzer(III)-oxide. Corrosie gaat sneller in zeewater door de hogere concentratie aan natriumchloride-ionen, waardoor de oplossing beter geleidt. Roesten kan ook versneld worden door zuren, en vertraagd door basen.


Gehydrateerd ijzeroxide is doorlaatbaar voor lucht en water, waardoor het metaal ook blijft verderroesten eens er een roestlaag bestaat. Uiteindelijk wordt de hele ijzermassa omgezet in roest.

Copyright 2006 - 2012 Bonefish. All rights reserved.

Spurius In Extremis VII

Carcer Cruciatus V

Dominus Obscurus IV

Corpus Exhaustus VI

Caecus Alienigenus III

Diabolis Interium II

Humanoid Metallum I

Medusa

Spooky Anaglyph